Pevné disky s 5400 vs 7200 ot./min - všetko, čo potrebujete vedieť

Ak si nie ste istí výberom medzi pevnými diskami s rýchlosťou 5 400 ot./min a 7200 ot./min, v tomto článku sa zmienime o rozdieloch medzi týmito dvoma diskami a o tom, kedy by ste si ich mali zaobstarať.





Viem, že 5400RPM je efektívny a spoľahlivejší ako 7200. Ale rovnaká jednotka je pomalšia alebo by mala byť pomalšia ... So všetkou diskusiou o posledných diskoch Solid State Drive a prenosových rýchlostiach diskov, ktoré ponúkajú. Je celkom ľahké skontrolovať časom overený pevný disk založený na platniach. Uistite sa však, že pokiaľ ide o úložisko, stále nie je k dispozícii dobrá voľba, ako je použitie staršieho pevného disku.



Po pokroku v oblasti technológií sú platne založené pevné disky uskutočniteľnými zariadeniami na ukladanie údajov. Môže byť tiež ťažké pochopiť, že dnešné disky s rýchlosťou 5 400 ot./min sú veľmi rýchlejší ako disky s rýchlosťou 7 200 ot./min. Pred niekoľkými rokmi. Prečo? pretože ich rýchlosť odstreďovania nie je jediným faktorom výkonu platne založeného pevného disku. Po príchode PMR sa plošná hustota zvýši alebo zvýši a pohyb hlavy je rýchlejší z dôvodu kratšej vzdialenosti k dátovým bodom.

Rýchlosť otáčania (RPM)

Rýchlosť rotácie



Ako vieme, pevný disk HDD sa skladá z častí, ako sú čítacie a zapisovacie hlavy, platne, vreteno motora atď. Platne sú však pripevnené k vretenu motora paralelne a úložná plocha platne je vybavená magnetickou hlavou.



Magnetické hlavy sa pohybujú radiálnym smerom platne. Sú spojené s vysokou rýchlosťou otáčania platní pri mnohých tisíckach otáčok za minútu (RPM). Takže magnetické hlavy môžu byť umiestnené na konkrétnom mieste na platni na zápis alebo čítanie údajov.

Preto na pevných diskoch RPM sú otáčky vretena motora, ktoré znamenajú maximálny počet otáčok, ktoré platne dokážu dokončiť do jednej minúty.



Keď sa zvýši rýchlosť otáčania, pevný disk sa tiež zrýchli a bude môcť vyhľadávať súbory. Nielen to, ale aj vyššia prenosová rýchlosť pevného disku. Takže rýchlosť otáčania určuje rýchlosť pevného disku.



Rozdiel: 5400 vs 7200 ot./min

Pevné disky

Rýchlosť diskov môže byť vyššia ako 15 000 ot./min. Na mnohých serveroch sa používajú vysokorýchlostné pevné disky, napríklad 10 000 ot./min. Ale bežné otáčky pevného disku pre domáce použitie sú 5400 RPM alebo 7200 RPM. V tejto časti vám budem hovoriť o pevných diskoch s 5400 vs 7200 ot./min.

najlepšie jadrá retroarchu 2019

Výhody pevných diskov s rýchlosťou 7200 ot./min

Prvou výhodou pevných diskov s rýchlosťou 7200 ot./min je vysoký výkon. Čím vyššia je rýchlosť prideľovania pevného disku, tým rýchlejší je pevný disk. Takže 7200 RPM pevné disky sú rýchlejšie ako 5400 RPM pevné disky.

Pre pevný disk s rýchlosťou 7200 ot./min je čas potrebný na každú otáčku 60 × 1 000 ÷ 7200 = 8,33 milisekundy. Pokiaľ ale hovoríme o priemernom čase latencie rotácie, potom je to 8,33 ÷ 2 = 4,17 milisekundy. Priemerná doba latencie otáčania pevného disku s rýchlosťou 5400 ot./min je teda 60 × 1000 ÷ 5400 ÷ 2 = 5,56 milisekundy.

Keď hovoríme o rýchlosti otáčania, potom je 7200 ot./min. Maximálne o 15% rýchlejší ako pevné disky s 5400 ot./min.

Rozdiel medzi pevnými diskami s 5400 ot./min a 7200 ot./min nie je však z hľadiska usporiadaných možností čítania a zápisu významný. To, čo odráža výkonový rozdiel medzi oboma z nich, sú možnosti náhodného zápisu alebo čítania. Ovplyvňuje to však rýchlosť „čítania / zápisu“ pre fragmentované programy alebo rýchlosť spustenia súborov.

Preto, ak chcete inštalovať operačné systémy alebo spúšťať programy na pevných diskoch. Potom by ste mali zvoliť pevné disky s rýchlosťou 7200 ot./min. Môže to spôsobiť rýchlejšie fungovanie operačných systémov alebo programov.

Výhody pevných diskov s rýchlosťou 5400 ot./min

Pokiaľ hovoríme o výhodách pevných diskov s rýchlosťou 5400 ot./min, potom je to nízka spotreba energie, nízka hlučnosť, nízka produkcia tepla a dlhšia životnosť.

Vyššia rýchlosť otáčania môže znížiť priemerný čas latencie otáčania a presný čas čítania a zápisu na pevný disk. Nielen to, ale prináša to tiež veľa efektov, ako je zvýšenie teploty, hluk pri práci, opotrebenie vretena motora atď.

Podobne, ak sa mnoho ďalších faktorov nezmení, potom zvyšujúca sa rýchlosť otáčania znamená, že sa zvýši aj spotreba energie motora. Avšak spotrebovala viac elektriny za jednotku času a pracovná doba batérie bude obmedzená.

Z tohto pohľadu je teda pevný disk s rýchlosťou 5400 ot./min lepší ako pevný disk s rýchlosťou 7200 ot./min. Ak navyše na obnovu dát používate pevné disky, potom to stačí na 5400 ot./min.

Poznámka: Z dôvodu požiadaviek na odvod tepla a prenosnosť používajú notebooky pevné disky s rýchlosťou 5400 ot./min. Stolné počítače používajú pevné disky s rýchlosťou 7200 ot./min. Ak má váš laptop dobrý chladiaci výkon, môžete doň nainštalovať pevný disk s rýchlosťou 7200 ot./min.

Čo viete o plošnej hustote?

Plošná hustota je celkové množstvo údajov, ktoré je možné zabaliť na jednotlivé platne pevného disku. Čím vyššia hustota, tým viac údajov. Ak je pevný disk rýchlejší, dáta sú kompaktnejšie. Čím rýchlejšie sa však môžu mechanizmy pohonu dostať z bitov na bity na čítanie a zápis dát. Môže byť tiež vyjadrený v gigabitoch na štvorcový palec (Gb / palec)dva). Napríklad povinnosťou týchto dvoch ľudí je doručovať noviny. Obaja majú rovnaké množstvo papierov a na bicykloch robia svoje dodávky.

android pc suite pre Windows 10

Ale jeden má vidiecku cestu a medzi každým domom má veľa fariem. Druhý dodáva noviny v oblasti, kde je každý dom postavený tesne vedľa seba. Kto dokončí doručenie ako prvý? Samozrejme, ten druhý.

Rozdiel Kolmé magnetické nahrávanie alebo pozdĺžne nahrávanie?

Kolmé magnetické snímanie alebo pozdĺžne snímanie

Všetky rozdelené elektronické údaje alebo nuly. Zapnite alebo vypnite. Dlhodobé ukladanie týchto údajov sa začína diernymi kartami. V časti s kartami bola buď dierovaná diera (zvýraznenie nuly), alebo nie (zvýraznenie jednej). Na dosiahnutie najjednoduchších úloh bolo potrebných veľa kariet. Pokročili sme však v ďalších postupoch, ako ukladať údaje - hlavne pomocou malých magnetických častíc usporiadaných na nejakom druhu média (či už je to páska, kazeta, bubny, diskety, CD, DVD atď.)

Predpokladajme, že každá údaj je malá domino dlaždica. Jeden koniec je kladný a druhý je -ve. Závisí to od spôsobu, akým tvár dlaždice určuje, že 0 alebo 1. Po celé roky používali výrobcovia pevných diskov pozdĺžne usporiadanie domén zoradených po celej ploche.

Teraz, po pokrokovej technológii, výrobcovia pevných diskov stavajú každé z týchto domino na koniec - čo umožňuje vyššiu hustotu. Ak si vezmeme príklad, bolo by to ako označiť všetky dominá na jednom konci namiesto líca dlaždice. Skladanie týmto spôsobom umožňuje množstvu domino prispôsobiť sa stolu. To tiež znižuje vzdialenosť z jedného údajového bodu do druhého, čo znamená rýchlejšiu jazdu.

CMR vs SMR

PMR HDD je tiež známy ako CMR (konvenčné magnetické nahrávanie) HDD. Prijíma technológiu PMR, vďaka ktorej je smer magnetického dátového bitu kolmý na platne, aby sa zvýšila hustota oblasti. V CMR (PMR) sú stopy zápisu pripojené blízko zlúčené, ale neprekrývajú sa.

Funkcie zápisu alebo čítania magnetickej hlavy HDD sú oddelené. Zapisovacia magnetická hlava je však zvyčajne väčšia ako načítaná magnetická hlava. Je to len kvôli operácii čítania, ktorá nepotrebuje žiadne zmeny na magnetickom médiu, zatiaľ čo zapisovacia magnetická hlava aplikuje silné magnetické pole na otočenie magnetického média.

V režime PMR šírka hlavy zápisu kontroluje celkový počet stôp na platniach. Takže ak chcú dodávatelia pevných diskov zvýšiť hustotu magnetického záznamu, obmedzí veľkosť zapisovacej hlavy na fyzický limit, pokiaľ je to možné.

Z dôvodu fyzických obmedzení však možno rozchod kolies zmenšiť iba do istej miery.

Ak chcete neustále zvyšovať úložný priestor na disku, SMR (Šindľový magnetický záznam) vyjde. Možno to považovať za rozšírenie technológie PMR. Ale okrem CMR (konvenčné PMR), ktoré nenecháva stopy sa navzájom prekrývajú. Aslo, SMR zapisuje najnovšie stopy, ktoré sa prekrývajú s časťou predtým napísanej magnetickej stopy. Pretože ponecháva staršiu stopu užšiu a umožňuje vyššiu hustotu stopy.

ovládač ds4 pre Windows 10

Ako naznačuje názov, čítacia hlava dokáže načítať údaje z nekrytej časti stopy. Ale keď náhodne napíšete alebo prepíšete údaje, proces zápisu sa spomalí. Pretože zápis na jednu stopu môže prepísať ďalšie stopy a vyžadovať ich tiež nové prepisovanie (pretože časť predtým napísanej magnetickej stopy sa prekrýva).

Ak je však váš pevný disk SMR HDD, môžete ho použiť na archiváciu súborov, ale odporúčam vám nespúšťať na ňom program alebo systém, prípadne na ňom môžete robiť iné operácie zápisu.

5400 vs 7200 ot./min: Migrujte operačný systém vášho počítača

5400 vs 7200 ot./min

Ak chcete migrovať operačný systém vášho počítača na pevný disk s rýchlosťou 5400 ot./min alebo 7200 ot./min. Potom to môžete urobiť pomocou dobroty funkcie Migrate OS to SSD / HD (Sprievodca oddielom MiniTool).

Sprievodca oblasťami MiniTool

Krok 1:

Klepnutím na vyššie uvedený odkaz nainštalujete Sprievodcu oblasťami MiniTool. Potom spustite tento nástroj a potom klepnite na Migrujte OS na SSD / HDD na paneli nástrojov.

Krok 2:

Vyberte správny postup na migráciu disku PC a klepnite na Ďalšie .

Krok 3:

Potom vyberte cieľový disk na migráciu systému Windows 10 a klepnite na Ďalšie . Potom sa zobrazí varovné okno. Prečítajte si ju a potom klepnite na Áno .

Krok 4:

Vyberte správne možnosti kopírovania, potom upravte rozloženie cieľového disku a potom klepnite na Ďalšie .

Krok 5:

Jednoducho si prečítajte poznámku a potom klepnite na Skončiť. Potom môžete klepnúť na Podať žiadosť na paneli nástrojov na spustenie čakajúcich alebo čakajúcich operácií.

Krok 6:

Nástroj požiada o reštart. Stačí klepnúť Reštartuj teraz . Po dokončení zadajte vstupný firmvér a nakonfigurujte nastavenie systému BIOS.

Záver:

Tu je všetko o 5400 vs 7200 ot./min. Pri maximalizácii výkonu vášho PC nemusíte byť viazaní staršími technológiami ukladania alebo kritériami výkonu. Namiesto toho umožnite polovodičovým hybridným diskom posunúť váš digitálny životný štýl na vyššiu úroveň.

Prečítajte si tiež: